Layan!!

Jumaat, 13 Julai 2012


KEAGUNGAN TAMADUN ISLAM..SEJARAH YANG DIGELAPKAN
Tanah Arab, seperti yang diketahui umum, adalah tapak asas penubuhan daulah Islamiyyah yang terawal sekali. Kelahiran Nabi Muhammad s.a.w di kota Mekah bemakna telah bermulalah episod kelahiran agama Islam dalam sejarah dunia. Selepas beberapa tahun, Kota Madinah telah menjadi kerajaan Islam yang pertama ditubuhkan didunia apabila berlakunya peristiwa penghijrahan Nabi s.a.w bersama para sahabat ke Kota Madinah.

Selepas kewafatan Nabi s.a.w, zaman era sahabat dan tabi'en diteruskan, dan ketika ini begitu banyak negeri dan wilayah di sekitar semenanjung tanah Arab dibuka oleh masyarakat Islam yang terdiri dari kalangan sahabat, tabi'en dan tabi'nya.

Selepas zaman pasca-Khulafa'Ar-Rasyidin, kemunculan Daulah Islamiyyah Umayyah, Abasiyyah, Fatimiyyah, Uthmaniyyah dan lain-lainnya mengalami era kepesatan perkembangan ilmu pengetahuan sepertimana yang tercatat di dalam sejarah tamadun Islam. Kemasukan ilmu dari luar, seperti dari tamadun Yunani dan sebagainya, telah membantu merencam pemikiran intelektual orang Islam dalam pelbagai displin ilmu pengetahuan yang menjadi rujukan ilmuan dan saintis diseluruh dunia termasuk Eropah.

Cordova, Baghdad, Andalusia, Kaherah, Basrah dan Kufah. Masing-masing mencatatkan sejarahnya sendiri dengan melahirkan cendekiawan perintis era zaman keemasan Islam. Tetapi tahukah anda, siapakah yang menjadi tulang belakang pemangkin pada era kegemilangan ini?

Anda pernah mendengar nama Ibn Sina? Ibn Rusyd? dan bapa optik moden iaitu Ibn Al-Haitami? Mungkin kita selalu mendengar nama mereka ini dalam buku sejarah. Tetapi bukan sekadar dalam buku sejarah sahaja, bahkan nama mereka di'inggeris'kan dan tercatat di dalam buku-buku falsafah dan sains perubatan dengan nama Avicenna, Averrous dan AlHazen!!! Mengapa dengan mereka?

Meraka itu adalah berbangsa Parsi.

Tidak ketinggalan juga kepada saintis dan ahli falsafah berbangsa Parsi yang lain seperti al-Kindi, Omar al-Khayyam, al-Khawarizmi (ahli fizik, astronomi dan matematik), Abd Rahman al-Biruni, Imam al-Gazali, Jabir Bin Haiyam (bapa kimia), al-Mawardi (muhaddis dan tokoh feqh), al-Razi (falsafah, perubatan dan astronomi) dan ramai lagi.

Jangan lupa juga kepada bapa Nahu dan Sorof iaitu Sibawaih adalah berbangsa Parsi. Sasterawan ulung, Jalaluddin ar-Rumi. Pencetus idea Taj Mahal iaitu Mumtaz Mahal. Wanita bijak dalam Kisah Seribu Satu Malam iaitu Shaharzad. Meraka semua ini adalah berbangsa Parsi.

Ramai lagi tokoh-tokoh hadis dan ulama'-ulama' muktabar, baik dalam ilmu agama mahupun dalam ilmu nasional, yang berbangsa Parsi, telah menjadi figura utama yang memainkan peranan ketika era 'The Islamic Golden Age' suatu ketika dahulu. (anda boleh merujuk Muqaddimah Ibn Khaldun dalam bab ke-2, Ilmu Bumi)

Ahli sejarah menulis beberapa sebab mengenai kekuatan ilmu pengetahuan bangsa Parsi. Antaranya adalah orang-orang Arab hanya lebih memberi tumpuan dalam sistem politik dan dan tampuk pemerintahan, sedangkan orang-orang Parsi lebih gemar mengkaji dan mendalami ilmu pengetahuan. Sebab itu sesetengah ahli sejarah menulis bahawa bangsa Parsi telah menyokong meralihan takhta kerajaan Abasiyyah dari tangan Umayyah, kerana segelintir pemimpin kerajaan Umayyah melakukan diskriminasi tehadap bangsa Parsi.

Walau apapun yang dicatat oleh sejarah (sama ada betul ataupun tidak), kita tidak mampu untuk menafikan kekuatan ilmu dan kepandaian bangsa Parsi dalam tamadun peradaban manusia.Bangsa Perang dan Ahli Strategi

Tidak dinafikan, bangsa Parsi adalah bangsa yang suka berperang dan dikenali dengan bangsa penakluk. Parsi telah memulakan tradisi penaklukannya sejak sebelum kedatangan Islam lagi, iaitu ketika bermulanya empayar Achaemenid di bawah pemerintahan Cyrus The Great dan juga Darius of Persia. Empayar ini memperluaskan kuasa hingga menakluki Sungai Indus dan sekitar Eropah.

Setelah itu empayar Parsi melalui era Hellenistik, Parthian dan Sassanid, hinggalah ditakluki oleh kerajaan Islam Umayyah (650-1037 M). Bangsa Parsi diIslamkan dan kerana penaklukan Umayyah ini bangsa Parsi begitu tidak selesa dengan kerajaan Umayyah atas nama diskriminasi bangsa. Corak pemerintahan kerajaan Umayyah sedikit sebanyak dipengaruhi corak pemerintahan orang-orang Parsi dan pemerintahan Byzantium.

Ketika ini Bahasa Arab menjadi lingua franca dan Agama Islam bertapak menggantikan kepercayaan Zoroastrianism. Kerana itulah munculnya para intelektual Parsi yang mahir dalam bahasa Arab dan beragama Islam.

Peralihan kuasa kerajaan Abasiyyah menyaksikan bangsa Parsi memainkan peranan penting dalam bidang pentadbiran. Sehinggakan kota Damascus yang menjadi pentadbiran kerajaan Umayyah, ditukar ke Baghdad pada zaman pemerintahan Bani Abasiyyah. Kerajaan Uthmaniyah berlalu sehinggalah diakhiri dengan pemerintahan Shah ketika mana berlakunya Revolusi Iran (1979-1988), dimana pemerintahan boneka Amerika, iaitu oleh Shah Reza Pahlavi digulingkan oleh Parti Islam yang dipinpim Ayatullah Khomeini.

Anda juga jangan terlepas pandang dengan sejarah Rasullullah s.a.w di dalam perang Khandak. Siapa lagi yang memulakan taktik perang berparit kalau bukan dari idea perang orang-orang Parsi yang dicadangkan oleh sahabat Salman al-Farisi r.a (al-Farisi adalah gelaran para sahabat pada Salman yang berbangsa Parsi). Sehingga Nabi s.a.w menerima cadangannya, dan Allah mengurniakan kemenangan untuk ummat Islam ketika itu bersebab dari kebijaksaan yang dikurniakan pada bangsa Parsi ini.

Jelas orang-orang Parsi ini kehidupan mereka penuh dengan strategi perang dan penaklukan. Bukan masanya untuk mendewa-dewakan Syi'ah yang rata-ratanya berbangsa Parsi, tetapi mereka ini adalah sebahagian ahli qiblat yang tidak patut untuk kita kafirkan, dan mereka mempunyai peranan yang begitu penting dan signifikan dalam perjuangan Islam.

Dan ingatan ikhlas untuk kongkang putih, jangan terlalu ghairah menjatuhkan musuh satu persatu, takut-takut nanti dahan yang dicapai tak dapat, jatuh tersungkur disebabkan tersilap langkah. Inilah dia sejarah dan kekuatan bangsa Parsi yang istimewa yang perlu kita ketahui. Mereka sudah memberi tag dalam sejarah Islam sejak dahulu lagi. Orang-orang Melayu pula bagaimana?...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan